Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućila što bolje iskustvo. Kliknite ovdje da saznate više o podešavanjima kolačića.
Prihvaćam

Mali trikovi za bojanje zidova

Mali trikovi za bojanje zidova

Svaka prostorija izgleda ljepše sa svježim slojem boje. Ličenje može biti ugodan posao ili posao koji vam zadaje muku. Pročitajte naše savjete i možda ćete uživati u ličenju jednako koliko i u svježe obojanoj prostoriji.

Mali trikovi za bojanje zidova

Mali trikovi za bojanje

  • Nemojte žuriti sa bojanjem prostorije. Planirajte dan za popunjavanje pukotina u zidovima, rupa od čavlića i izravnavanje zidova. Glet masi treba vremena da se osuši, pa nećete trošiti vrijeme nepotrebno. Kako pravilno zakrpati napuknuti zid pročitajte u dodatnim uputstvima.
  • Pripremite alat prije početka bojanja. Na našem popisu pronađite sve potrebno za kvalitetno bojanje prostorije. Za bolje rezultate proučite koji alat vam je potreban s obzirom na vrstu boje. 

    Kist od prirodnih vlakana služi za uljane boje. Prirodna vlakna će se natopiti vodom u boji na bazi vode i neće dobro bojati. Noviji sintetički kistevi su napravljeni za boje na bazi vode ili latex boje, ali mogu služiti za sve boje koje se nalaze na tržištu. Valjak za bojanje sa plastičnom bazom trajati će duže od valjka sa kartonskim središtem. Izaberite valjak sa gustim kratkim dlačicama za ravnu teksturu, a valjak sa dužim dlačicama za grublje zidove sa teksturom.

  • Obložite rubove zida, prozore i stolariju krep trakom.
  • Utičnice i prekidače, kao i rasvjetna tijela uklonite i pospremite u zasebne vrećice. Njih uvijek možete obložiti krep trakom, ali sa samo malo više vremena dobiti ćete urednije rezultate i uštedjeti si vrijeme potrebno za čišćenje.
  • Odmaknite sav namještaj u centar prostorije i prekrijte ga starom plahtom ili folijom, a pod obložite folijom za ličenje. Mnogi koriste novinski papir, ali folija površine vaše prostorije u potpunosti će zaštititi pod. Foliju zalijepite uz lajsne kako se ne bi pomicala dok hodate. 
  • Ako uzimate pauzu ne morate prati valjak. Jednostavno ga zamotajte u plastičnu vrećicu.  Za dulje čuvanje valjka (do tjedan dana) valjak u vrećici stavite u zamrzivač. Sat vremena prije upotrebe ga izvadite i spremni ste za novi sloj boje.
  • Ostatak boje spremite u staklenke i obilježite tvorničkim brojem boje i datumom. Ako budu potrebni sitni popravci nakon nekog vremena, ostatak boje će vam dobro doći.