Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućila što bolje iskustvo. Kliknite ovdje da saznate više o podešavanjima kolačića.
Prihvaćam

Kako čistiti i održavati bazene

Kako čistiti i održavati bazene

Bazen i voda u njemu podložni su utjecajima vremena i čovjeka prilikom korištenja. Ovisno o opterećenju, vremenskim uvjetima, samom položaju bazena, za bazen će trebati više ili manje kemikalija da bi se voda u njemu održala u povoljnom stanju za kupanje, kako zdravstvenom tako i vizualnom.

Kako čistiti i održavati bazene

Upute za čišćenje i održavanje

Filtriranje vode

Prije korištenja bazena moramo provjeriti filter. Prolaskom kroz filter voda se čisti i u njemu ostavlja prljavštinu i različite tvari. Kod pješčanih filtera je potrebno pregledati pijesak i prema potrebi ga zamijeniti. Kod filtera s filterskim ulošcima, uloške je potrebno povremeno očistiti, a ako su oštećeni, zamijeniti.

pH vrijednost vode

Ispravna pH vrijednost je jedan od najbitnijih faktora kod kemijske pripreme vode. pH vrijednost obično mjerimo pomoću priručnog mjerača. pH vrijednost vode podešavamo pomoći pH regulatora. Idealna vrijednost pH u bazenu mora biti između 7.0 i 7.6. Pri toj vrijednosti voda ne uzrokuje nikakve iritacije niti taloženje kamenca, a efikasnost kemijskih proizvoda kojima tretirate bazensku vodu je optimirana.

Dezinfekcija

Dezinfekcijom se uništavaju mikroorganizmi koji se nalaze u bazenskoj vodi i osigurava se mikrobiološka ispravnost vode za kupanje. Klor je još uvijek najefikasnije sredstvo za dezinfekciju. Sadržaj klora u vodi se mora kretati između 0,3-0,6 mg slobodnoga klora po litri vode.

Alge

Vlasnici bazena se najčešće žale na alge. Alge su najjednostavniji biljni organizmi za čiji su rast i razvoj potrebni voda, sunčeva svjetlost, toplina, i naravno hranjive tvari. Svi ti preduvjeti se nalaze u bazenu. Smanjena cirkulacija dodatno utječe na pojavu algi. Nesmetan rast algi može zamutiti vodu u bazenu i učiniti je zelenom i neugodnog mirisa. Odgovarajuća razina slobodnog klora će spriječiti rast algi. Preporuča se šok tretman i korištenje sredstava protiv algi.

Bistrenje

Tijekom vremena u vodi se nakuplja veća količina organske tvari, mikročestica i drugih tvari. Voda počinje izgledati mutna, neprozirna i neugodna za kupanje. Slabiji i kraći rad filtera pogoduje pojavi zamućenja vode. Kako se radi o mikročesticama koje su premale da bi se sakupile filterom potrebno ih je zgrušati. Flokacija spriječava i otklanja mutnost kod vode, čiji su uzroci elementi koji su toliko mali da bi se mogli filtrirati.