Kompostiranjem do zdravije zemlje

Kompost je organski materijal koji je na prirodan način putem mikroorganizama razgrađen u gnojivo za zemlju. Dodavanje komposta zemlji podiže kvalitetu zemlje za sađenje, obogaćujući ju nutrijentima. Za stvaranje komposta potrebni su tjedni, čak i mjeseci, ovisno o vrsti kompostiranja. U jednostavnim uputstvima pročitajte kako kompostirati, te u nastavku kako izgraditi komposter.

Kompostiranjem do zdravije zemlje

Gdje kompostirati?

Pažljivo izaberite lokaciju za vaš komposter, ovo bi trebalo biti područje sa dobrom drenažom, bez direktnog sunčevog svjetla i ne izloženo jakom vjetru.  Pokušajte udaljiti komposter od drveća, koje može potjerati korjenje u kompost u potrazi za nutrijentima. Ako živite u visoko naseljenom području, imajte na umu da se komposter lako može sakriti – visokim cvijećem, vinovom lozom i drugim biljkama, čineći ga prihvatljivim za okolinu.

Što kompostirati?

Organski sastojci iz kuhinje i vrta mogu služiti za kompost. Kuhinjski otpad uključuje ostatke voća i povrća, ljuske jajeta, ljuske orašastih plodova, talog kave, vrećice čaja i listiće čaja. Ne stavljajte u kompost ostatke mesa i kostiju. Vrtni otpad koji će obogatiti kompost su uvenulo cvijeće i lišće, pokošena trava,  češeri i iglice bora. Ne stavljajte korov u kompost, ako nije potpuno razgrađen možete ga kroz kompost nanovo zasaditi. Ostali materijali pogodni su: piljevina, slama, sjemenke i gnojivo (ne preporučuje se pseći i mačji izmet).

Besplatni newsletter

Pretplatite se na besplatni newsletter i među prvima saznajte za najnovije akcijske cijene i pogodnosti.

Uradi sam

Radno vrijeme prodajnih centara

Radni dan
7:00 - 20:00
Subota
8:00 - 20:00
Nedjelja/praznik
9:00 - 14:00

Platite gotovinom ili svojom omiljenom kreditnom karticom

 • American Express
  3 - 60 rata*
 • MasterCard
  3 - 36 rata*
 • Maestro
  2 do 6 rata*
 • Diners
  2 - 36 rata*
 • Visa
 • Visa Electron
 • Gotovina
  uvijek dobrodošla